We leven er op, en we kunnen niet zonder. Het gaat om zuurstof, wij kunnen vredig op de aarde rondlopen, omdat we genoeg zuurstof hier op aarde hebben. Alleen wat ik zuurstof nou precies en waarom kunnen wij niet zonder? Kan zuurstof opgaan?

Wat is zuurstof

Wat is zuurstof nou precies. Zuurstof is een chemische stof met een symbool O, de O staat voor oxygenium en atoomnummer 8, het zorgt ervoor dat wij kunnen blijven ademen en niet stikken. Het is gemeten naar massa en is het is dat zuurstof veruit het element is wat het meeste voorkomt in het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam bestaat ongeveer voor 65% uit zuurstof, voornamelijk als bouwstenen van water.

Als je zuurstof in twee vormen hebt, in gaf en vloeistof. Als gas is de zuurstof doorzichtig,smakeloos en geurloos tot tegenstelling tot vloeibare zuurstof, want vloeibare zuurstof is lichtblauw van kleur. Waarom is zuurstof zo onwijs belangrijk voor de mensen en dieren die op planeet aarde rondlopen? Nou bij alles wat wij doen hebben we zuurstof voor nodig, zoals; Praten, denken en denken. Zelfs als we slapen gebruiken we energie, ons lichaam maakt energie aan zodat we voedsel kunnen verbranden, daardoor is ook zuurstof voor nodig. De lucht die wij inademen waar zuurstof in zit, gaat via onze longen het bloed naar binnen. Via het bloed gaat het naar de organen en plekken toe, waar energie nodig is. Ons lichaam is zo slim dat onze longen ervoor zorgen dat er overtollige koolzuur in het bloed even later wordt uitgeademd. Als een mens gezonde longen heeft, kun je tijdens het ademhalen voldoende zuurstof naar binnen krijgen. Mensen die roken of slechte longen hebben, kunnen de longen minder goed functioneren en hebben daarom ook extra zuurstof nodig, deze longen maken overuren.

Hoelang kan je zonder zuurstof?

Iedereen heeft een noodvoorraad aan zuurstof van 3 minuten. Als je hersenen te lang zonder zuurstof komen te zitten, worden de kwetsbare delen van de hersen aangetast. Hoe langer het duurt het duurt voordat de hersenen weer met voldoende zuurstof zit, sterven er meer delen van de hersenen af. Bij normale omstandigheden is er ongeveer na 9 minuten sprake van hersendood. Als er sprake is van onderkoeling, zouden de hersenen langer zonder zuurstof kunnen, maar er zal vrijwel altijd schade ontstaan. Bij zuurstoftekort kan je allerlei restschade hebben, vaak begint het bij aantasting van het geheugen en cognitieve stoornissen. Stel dat je langer zuurstof te kort hebt, ontstaan er vaak neurologische uitvallen.