Schimmelnagels zijn natuurlijk erg vervelend, het ziet er namelijk niet mooi uit. Dit kan je weerhouden van het dragen van teenslippers in de ochtend. Gelukkig zijn schimmelnagels niet gevaarlijk en goed te behandelen. Hieronder kun je lezen wat je moet doen wanneer je last hebt van schimmelnagels. 

Wat merk je ervan?

Schimmelnagels zijn het makkelijkst te herkennen aan hoe ze eruit zien, de nagel is dan namelijk wit-geel, bruin of groen van kleur. Het begint meestal in de zijkant van de nagel, deze krijgt een andere kleur, daarna trekt het door over de hele nagel. De nagel wordt dan ook dikker en begint brokkeliger te worden, het kan ook zo zijn dat een klein stukje of de hele nagel los begint te laten. Er is niet een vast aantal schimmelnagels dat je kunt hebben, de een heeft er maar één en de ander heeft er meer, je kunt ze ook zowel aan je handen als je voeten krijgen. Naast dat je schimmelnagels hebt kun je ook voetschimmel hebben, dit is te herkennen aan grijs-witte velletjes en scheurtjes tussen de tenen. De velletjes kunnen ook ontstaan aan de zijkant van de voet, ze hebben dan een andere kleur dan de huidskleur. 

Kalknagel

Het ontstaan van schimmelnagels

Bij iedereen op het lichaam zitten schimmels, in de meeste gevallen is dit niet erg en kan dit niks veroorzaken. Dit komt namelijk doordat er op de huid een vetlaagje zit die je beschermt tegen dit soort schimmels. Wanneer dit vetlaagje van de huis af is ben je vatbaarder voor schimmels, de schimmels komt dan dus makkelijker de huid of de nagels binnen. Wanneer dit is gebeurd kan de schimmel daar gaan groeien en een schimmelnagel vormen. Hieronder staan een paar voorbeelden van situaties wanneer je sneller last kunt krijgen van schimmelnagels:

  • Wanneer je veel zeep of shampoo gebruikt
  • Wanneer je te lang onder de douche staat of te lang in bad zit
  • Wanneer je diabetes hebt
  • Wanneer je een mindere afweer hebt door bijvoorbeeld chemokuren
  • Wanneer je een huidziekte hebt

Vingernagel

Besmettelijk

Het is erg belangrijk om te weten dat schimmelnagels besmettelijk zijn, wanneer je last krijgt van schimmelnagels komt dit vaak door iemand uit je omgeving. De schimmel zit namelijk in de schilfers van de huid of de nagel en laat dan los, het komt dan op allerlei plekken te liggen. Wanneer je deze schilfers oppikt kun je last krijgen schimmelnagels. 

Nagelinfectie-behandeling

Wat moet je doen bij schimmelnagels

Er zijn gelukkig heel wat dingen die je kunt doen om de schimmelnagel tegen te gaan of ervoor te zorgen dat het niet erger wordt, lees hier wat je kunt doen:

  • Was je voeten zonder zeep, wanneer je dit toch doen, zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.
  • Draag je eigen slippers op plekken waar mensen met blote voeten lopen
  • Draag elke dag schone sokken

Kalknagel-behandeling

Medicijnen tegen schimmelnagels

Wanneer je met schimmelnagels naar de huisarts gaat is de kans heel groot dat je pillen tegen de schimmel krijgt, bij zo’n 63% van de mensen gaat de schimmel dan weg. Het is wel belangrijk dat je deze pillen gedurende drie maanden gestructureerd blijft slikken. Deze pillen zijn wel zware medicijnen, het is dus ook belangrijk dat je van tevoren goed doordeelst wat voor impact deze pillen kunnen hebben. 

Pillen