Veel mensen hebben last van overmatige transpiratie, dit kan natuurlijk erg vervelend zijn. Transpireren gebeurt tijdens inspanning of als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent, hoe je het ook went of keert, transpireren is altijd vervelend. Gelukkig is hier een oplossing voor gekomen, namelijk een botox behandeling. Hieronder kun je daar meer over lezen!

Wat is botox?  

Botox is de toegankelijke naam voor botuline toxine, dit is de naam die in de medische wereld wordt gebruikt. Botox is een eiwit dat wordt aangemaakt door een bacterie, de naam van deze bacterie is Clostridium Botulinum. Botox heeft twee effecten, het zorgt er namelijk voor dat de werking van de zenuwen die de zweetklieren prikkelt wordt geblokkeerd waardoor er minder snel wordt getranspireerd. Botox kan er ook voor zorgen dat er minder prikkels in de spieren komen zodat de spieren minder goed gaan werken of niet meer werken.

Botox

Botox tegen zweten

Je begint te zweten doordat de hersenen een signaal naar de spieren stuurt, voordat dit signaal bij de spieren komt moet het wel over een kloofje heen. In dit kloofje bevinden zich allemaal stoffen die ervoor zorgen dat het signaal daadwerkelijk bij de spier terecht komt. Met behulp van botox worden deze stofjes geblokkeerd en komt het signaal dus niet door in de zweetklieren. Na zo’n twee tot drie maanden is de botox werk en kunnen de stofjes weer hun werk gaan doen, tegen deze tijd kan het transpireren dan ook weer langzaam terug komen.

Zweten

Hoe lang werkt de botox?

Bij een botox behandeling heb je altijd een eerste effect en een na-effect. Zoals hierboven al beschreven is de botox na drie maanden uitgewerkt, tijdens deze drie maanden en daarna kun je het na-effect ervaren. Het na-effect is eigenlijk hetzelfde als je voor een lange tijd in het gips hebt gezeten, je hebt die spieren dan namelijk lang niet gebruikt en het kost dan ook veel inspanning om ze weer te gebruiken. Wanneer je de spieren namelijk niet gebruikt krimpt de spier, deze moet weer worden getraind zodra hij gebruikt wordt. Door botox wordt de spier natuurlijk verdooft en wordt dus ook niet gebruikt, zodra de botox weg is moet de spier dus ook weer worden getraind. 

Botox-behandeling

Welke lichaamsdelen kunnen een zweet behandeling krijgen?

De plekken waar de zweet behandelingen het meest voorkomen zijn de handen, de voeten en de oksels. Dit zijn de plekken waar je kunt transpireren maar waar je het liever niet hebt. Toch is deze behandeling het meest geschikt voor de oksels, hier doet de behandeling ook het minst pijn. In de voeten en de handen is de behandeling veel pijnlijker, hier zijn dan ook speciale verdovingstechnieken voor nodig.

Botox-behandeling-oksel

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • De werking van de botox is drie maanden plus het na-effect van drie maanden, je hebt dus zes maanden totdat het transpireren weer op hetzelfde niveau is. 
  • Door de behandeling heb je geen last meer van natte oksels, je kunt dus weer alle kleuren t-shirts aan zonder dat er zweetplekken in komen.
  • Wanneer je de behandelingen blijft doen wordt het na-effect steeds langer, zo kun je uiteindelijk dus nog langer genieten van het resultaat.

Nadelen:

  • Hoe je het ook went of keert blijft botox toch een soort gif, toch is er uit talloze onderzoeken gebleken dat het niet schadelijk kan zijn voor het lichaam.
  • Stinkende oksels kun je helaas niet verhelpen met deze behandeling, de geur komt  namelijk uit andere klieren en deze worden niet behandeld.
  • De botox behandeling blijft toch een tijdelijke oplossing, dit betekend dus dat je zeker terug moet komen om van het transpireren af te blijven. 

Botox-voet