Spataderen zijn aderen die wijder zijn geworden, de aderen bevinden zich meestal in de benen. Bij aderen in de benen zitten klepjes, wanneer deze klepjes minder goed gaan werken wordt er meer bloed opgehoopt en wordt de ader dus wijder. De aderen zien er dan uit als kronkelende, blauwpaarse bloedvaten. De spataderen kunnen kleine bloedvaatjes zijn maar kunnen ook grote opgezwollen gaten zijn, de grote aderen kunnen er ook meer uit gaan zien als knobbels.
Klachten door spataderen
Spataderen krijgen is eigenlijk heel normaal, 1 op de 4 mensen krijgt er namelijk last van. Bij de meeste mensen hoeven de spataderen niet voor klachten te zorgen, toch zijn er mensen die wel klachten ervaren. De klachten die ze ervaren zijn:
- Rusteloze benen
- Jeuk
- Vermoeid en zwaar gevoel in de benen
- Pijn
- Krampen
Door de spataderen kan het ook zo zijn dat het bloed minder makkelijk terugstroomt naar het hart, hier kunnen ook weer problemen uit ontstaan. In dit geval moet je denken aan de problemen zoals:
- Vocht in de benen
- Huidproblemen
- Slecht genezende wond
- Een ontsteking in de spatader
Oorzaken van spataderen
Er is niet perse een ding waardoor de kans op spataderen groter wordt, er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen zoals:
- Leeftijd, hoe ouder je wordt hoe groter de kans op spataderen.
- Erfelijk, spataderen zijn erfelijk. Wanneer er iemand in de familie dus last heeft van spataderen is de kans groot dat jij het ook krijgt.
- Geslacht, over het algemeen komen spataderen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
- Overgewicht, veel gewicht op de benen kan de kans op spataderen vergroten.
- Trombose, hierbij wordt er door een bloedpropje een bloedvat afgesloten, de aderen worden hierdoor dus wijder. Iemand die trombose heeft gehad heeft dus meer kans op spataderen.
Behandeling
Je kunt een behandeling aan de spataderen ondergaan wanneer je de spataderen bijvoorbeeld lelijk vindt maar ook wanneer je er daadwerkelijk last van krijgt. Bij veel vocht in de benen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om voor een langere tijd steunkousen te dragen, dit zorgt er ook voor dat de aanmaak van nieuwe spataderen wordt voorkomen. Wanneer je denkt dat dit niet voor je werkt kun je de spataderen ook dicht laten spuiten, hierbij verdwijnt de spatader vanzelf. De grotere spataderen worden hierbij dicht gespoten met schuim en de kleinere spataderen worden dicht gespoten met een vloeistof. Wanneer je echt last hebt van grote kronkelige spataderen die ook echt voelbaar zijn dan moet er toch een operatie aan te pas komen om de spatader te verwijderen. De spatader wordt hierbij door een chirurg verwijderd met behulp van een haakje.
Recente reacties