We kennen het allemaal, afgebroken en kort haar… Niemand is daar blij mee of pas weer bij de kapper geweest en de kapper heeft er iets te veel vanaf geknipt. Geen zorgen want in dit artikel lees je precies wat je moet doen om gezond dik haar snel te laten groeien. Binnen een paar weken heb jij je mooie lange lokken weer terug.

Groeifases

Om een goed compleet beeld te krijgen over hoe snel jou kan groeien is het belangrijk om te weten hoe het haar groeiproces in zijn werking gaat. Het is belangrijk om te weten dat je haar verschillende fases heeft met groeien.

  1. De eerste fase is de groeifase; In deze fase groeit het haar. De haar zit met het haarzakje vast in de hoofdhuid en krijgt zuurstof en vitamine binnen via de bloedbanen, daardoor kan het haar groeien. Bijna alle haartjes z’n 90% gaat door deze fase heen. Het gemiddelde van z’n fase kan 2 tot 6 jaar duren. Mensen die lang haar hebben dan ook een langere anagene fase dan mensen met middellang haar en kort haar.
  2. De tweede fase is de overgangsfase; Na het proces van de groeifase gaan de haren in de overgangsfase. Bij deze fase zal de haar stoppen met groeien en zak zich losbinden van de bloedtoevoer. De haren zullen minder zuurstof en vitamine binnenkrijgen. Het gemiddelde van z’n fase kan 2 tot 3 weken duren.
  3. De laatste fase is de rustfase; Tijdens deze rustfase die de haren zullen meemaken, zullen er nieuwe haren onder de oudere haren binnen te groeien. Het gemiddelde van deze fase duurt ongeveer 3 maanden. De oudere haren zullen dan ook uiteindelijk uitvallen en dan al er een nieuwe fase binnen voor de nieuwe groeiende haartjes, die zullen dan weer bij stap 1 beginnen.

Snelle haargroei

  • Borstel je haar voorzichtig, bij te hard en te snel borstelen zullen de haren afbreken. Je haar is gevoelig en soms kwetsbaar. Het is niet de bedoeling dat je te hard door je haar heen gaat met je borstel, of er te hard aan trekt.

  • Goed slaapritme, bij voldoende slaap heeft je lichaam meer tijd om te zorgen voor je gezondheid en de groei van je nagels en haren.

  • Vitamines, bij voldoende vitamines binnen te krijgen zal je lichaam meer energie hebben om te zorgen voor de kleinere dingen die normaal veel energie vragen. Denk bij vitamines aan proteïne, ijzer, vitamine B12 (vooral voor veganisten), vitamine D en Omega 3.

  • Knip regelmatig de dode puntjes, doordat je gespleten punten ervoor kunnen zorgen dat je haar door split tot de wortel en daardoor niet meer zou kunnen groeien.

  • Draag je haar zo min mogelijk in een staartje, je haar breekt af zodra jij een paardenstaart of een knotje maakt. Als elke keer je haar afbreekt zal het groeiproces steeds verstoord raken en dan ook langzamer worden